About Me

My photo
Simple man...n sensitive but open mind

Friday, January 2, 2009

Pilihanraya Kecil Parlimen Kuala Terengganu ( P.0.36 )


P0.36 Parlimen Kuala Terengganu yang dulunya dimenangi BN (Datuk Razali Ismail). Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 beliau mengalahkan calon dari PAS, Hj Mohamad Sabu dan Maimun Yusuf (Bebas) dengan majoriti sebanyak 628 undi. Beliau memperolehi 32,562 undi berbanding lawannya memperolehi 31,934 undi dan calon Bebas hanya mendapat 685 undi.
Pada Pilihan Raya Umum ke-12, 8 Mac lalu, terdapat 1,357 undi pos bagi Parlimen Kuala Terengganu dan 1,089 dikira sebagai undi manakala 157 ditolak. Daripada 1,089 kertas undi pos yang dikira, 999 undi memihak kepada calon BN. Kini medan pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu bersidang lagi kerana penyandangnya telah kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah kepada Ahli Parlimen Kuala Terengganu yang juga Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail yang meninggal dunia di Institut Aminuddin Baki, Genting Highland dekat sini kira-kira 6.30 petang 28 November 2008.

Siapa agaknya yang akan menggantikan tapok Parlimen Kuala Terengganu ini nanti??
Ini calon-calon yang akan bertanding dalam PRK P 0.36 pada 17 Jan 2008.




Senator Datuk Wan Ahmad Farid (BN)




Harun @ Ab Rahman Mohamad (AKIM)





Maimun Yusuf (Bebas)


Isma Airfath Hassanuddin (Bebas)



Hj Abd Wahid Endut (PAS)

Sambal Daging

Sambal Daging memang terkenal di pantai timur.. Itulah makanan yang sering kita jumpa di kala musim perayaan macam Hari Raya Puasa dan Hari Raya Aidiladha..ia sedap dimakan bersama ketupat pulut, ketupat nasi, lemang atau pun boleh dimakan dengan nasi putih dibuat lauk. Oleh kerana sedapnya sambal ini..sudah ramai yang membuat dan menjualnya. Kebanyakan pembuatnya adalah dikalangan orang-orang pantai timur kerana ia memang terkenal di sini. Rasanya tak ada pembuat sambal daging di tempat-tempat lain. Di pasaran harganya boleh mencecah sampai RM45-RM70 sekilogram. Maklumlah daging mahal dan cara membuatnya pun memakan masa yang lama. Proses menghasilkannya boleh memakan masa selama setengah hari. Bahan-bahannya pun banyak digunakan. Jadi tidak hairanlah harganya mahal dipasaran. Di Terengganu ia boleh didapati di Pasar Payang. Ramai pengunjung-pengunjung dari luar datang membelinya disitu.
Itu sekadar intro ajer, yang sebenarnya hari ini aku sekali lagi berpeluang membuat sambal daging untuk di bawa ke seberang. Dengar kata kat sana susah nak dapatkan lauk, so ni just preparation aje.. Takut nanti kurus plak aku tak makan nasi..susah tau nak gemukkan badan ni. Lagi pun dah lama kau tak membuatnya, jadi untuk refresh balik aje.Nanti kat seberang tak susah untuk aku membuat sendir nanti. Maklumlah kat tempat orang, kita kenalah pandai bawa diri.. mana tau kot-kot nanti boleh buat bisnes, jual kat seberang.

Ini Resepinya (SAMBAL DAGING)

Bahan-Bahan:
Bahan dikisar:


500 gm bawang merah, 2 cm lengkuas, 5 batang serai, 10 ulas bawang putih, 1 cm halia, Garam, Gula
1 kb daging batang pinang, 1 ½ biji kelapa, 10 gm jintan manis, 15 tangkai cili kering


Cara:
Rebus daging sehingga empuk kemudian dicarik-carik sehingga halus.Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan ia untuk memerah santan.Perah pati santan lebih kurang tiga cawan. Masukkan pati santan bersama bahan yang telah dikisar dan jerang di atas api yang sederhana besar.Bila hampir kering masukkan daging yang telah dicarik dan masukkan rempah biji yang terlebih dahulu telah disangai (goreng tanpa minyak), garam dan gula secukup rasa.Kacau sehingga kering atau mengikut citarasa anda.